Politieke Landkaart 2012

Nov 14, 2012
De kaart van Nederland, maar dan anders. In onderstaande afbeelding presenteert Weetmeer.nl de Politieke Landkaart 2012, een weergave van de politieke oriëntatie van alle Nederlandse gemeenten. Op basis van de uitslagen van de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen zijn alle gemeenten geplaatst op een fictieve landkaart met vier politieke windstreken: Links, Rechts, Progressief en Conservatief. Op deze manier is het politieke landschap van Nederland op een verrassende wijze gevisualiseerd.
De verkiezingsuitslag van een gemeente bepaalt direct de plaats van de gemeente op de politieke landkaart, van links-progressieve gemeentes linksboven tot rechts-conservatieve gemeentes rechtsonder. Gemeentes met vergelijkbare verkiezingsuitslagen en demografische kenmerken vormen zo clusters die zijn weergegeven als ware het acht politieke regio’s verdeeld over verschillende eilanden. Van ‘Progressieve Steden’ tot de ‘Bible Belt’, van ‘Rijk & Rechts’ tot de ‘Rode Regio’.
Winst voor VVD vooral daar waar het CDA in 2010 verloor
Daarnaast heeft Weetmeer de uitslagen van de Tweede Kamerverkiezingen, per gemeente, vergeleken met de honderden open databronnen die in Weetmeer.nl zijn opgeslagen. De meest opvallende correlatie is die tussen de verkiezingswinst van VVD in 2012 en de verkiezingsnederlaag van het CDA in 2010. In die gemeentes waar het CDA in 2010 zwaar verloor, behaalt de VVD in 2012 de grootste winst. En andersom geldt ook dat de VVD maar weinig winst behaalt in de gemeentes waar het CDA in 2010 maar beperkt verlies leed. Zie hiervoor het aparte bericht, inclusief afbeelding.
Interactieve versie
Met de interactieve versie van de Politieke Landkaart kan verder ingezoomd worden op de kaart, kan naar gemeentes gezocht worden en kunnen de verkiezingsuitslagen van de gemeentes getoond worden. De interactieve versie van de Politieke Landkaart vindt je hier:
Deze interactieve versie bevat naast de hierboven getoonde landkaart ook een “Nederland in Kleur”-landkaart, waar voor iedere gemeente van Nederland de sterkste politieke oriëntatie is weergegeven en de Politieke Landkaart 2010 ter vergelijking.
Andere formaten
- Als app voor de iPad in de iTunes App Store: http://itunes.apple.com/nl/app/id557879187?mt=8
- Als PDF-bestand: Politieke Landkaart 2012
- Als hoge resolutie PNG-bestand: Politieke Landkaart 2012
- Als vectorbestand: Politieke Landkaart 2012
Toelichting
Voor meer informatie over de samenstelling van de Politieke Landkaart, zie:
clismo
14 November 2012 at 10:40Waar komt dat ‘rijk’ vandaan?
Jasper
14 November 2012 at 10:44Naast de uitslagen van de verkiezingen zijn ook een aantal andere gegevens van de gemeente meegenomen om de “politieke regio’s” vast te stellen, zoals bevolkingsdichtheid, centrale ligging en besteedbaar inkomen. Zie http://www.weetmeer.nl/2012/11/toelichting-politieke-landkaart-2012/ voor meer toelichting.
clismo
14 November 2012 at 10:50Ah! Dank.
Niehielist
14 November 2012 at 11:47Ik mis rijk en links. Of wordt progressief gezien als links.
Dat is dus fout. Ik ben progressief en rechts. Snap je. Ik stem PVV en ik ben voor vrije drugs, sex en tegen godsdienst. Mijn opleidingsniveau is niet ondergemiddeld. Helaas inkomen wel.
Kortom je kan mensen niet indelen in hokjes, want ze bestaan niet.