Politieke Landkaart 2010

Politieke regio’s meer eensgezind, progressieve steden minder links

De kaart van Nederland, maar dan anders. In onderstaande afbeelding presenteert Weetmeer.nl de Politieke Landkaart 2010, een weergave van de politieke oriëntatie van alle Nederlandse gemeenten. Op basis van de uitslagen van de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen zijn alle gemeenten geplaatst op een fictieve landkaart met vier politieke windstreken: Links, Rechts, Progressief en Conservatief. Op deze manier is het politieke landschap van Nederland op een verrassende wijze gevisualiseerd.

De verkiezingsuitslag van een gemeente bepaalt direct de plaats van de gemeente op de politieke landkaart, van links-progressieve gemeentes linksboven tot rechts-conservatieve gemeentes rechtsonder. Gemeentes met vergelijkbare verkiezingsuitslagen en demografische kenmerken vormen zo clusters die zijn weergegeven als ware het acht politieke regio’s verdeeld over verschillende eilanden. Van ‘Progressieve Steden’ tot de ‘Bible Belt’, van ‘Rijk & Rechts’ tot de ‘Rode Regio’.

Opvallende punten
Ten opzichte van de Politieke Landkaart 2006 zijn de volgende opvallende punten te constateren:

  • De ‘Progressieve  Steden’ – veelal gekenmerkt door een hoog percentage studenten –  hebben minder links gestemd.  Amsterdam, Utrecht en Leiden vertonen deze trend het sterkst.
  • In de ‘Rode Regio’ zijn de gemeentes dichter bij elkaar komen te liggen en over de gehele linie iets progressiever geworden. Opvallend is de nieuwe linkse positie van Boxmeer.
  • De regio ‘Progressieve Midden’ is meer geconcentreerd. De politieke oriëntatie van gemeentes als Den Haag, Rotterdam en Almere zijn dichter bij elkaar gekomen.
  • De regio’s ‘Conservatieve Midden’ en ‘Bible Belt’ zijn meer in elkaar geschoven. Er is geen sprake meer van een duidelijk grens tussen de politieke oriëntatie van conservatieve gemeentes, met name in Noord-Limburg, en die van de traditionele christelijke gemeentes.

Downloaden

De Politieke Landkaart 2010 bestaat naast de hierboven getoonde landkaart uit een compleet plaatsnamenregister, een overzicht van de verschuiving van de politieke oriëntatie van 2010 t.o.v. 2006 en een “Nederland in Kleur”-landkaart, waar voor iedere gemeente van Nederland de sterkste politieke oriëntatie is weergegeven. De Politieke Landkaart is te downloaden als PDF-bestand:

Inzoomen
Verder inzoomen op een gedetailleerdere versie van de Politieke Landkaart kan hier:

Toelichting
Voor meer informatie over de samenstelling van de Politieke Landkaart, zie:

Ter vergelijking
Ter vergelijking met de situatie na de Tweede Kamerverkiezingen 2006: