Toelichting Politieke Landkaart

Nov 04, 2009
In dit artikel vindt u een toelichting op de wijze waarop de Politieke Landkaart 2009 is samengesteld.
Europese verkiezingen 2009
De Politieke Landkaart 2009 is gebaseerd op de uitslagen van de verkiezingen voor het Europese Parlement in 2009 zoals beschikbaar gemaakt door de Kiesraad. Voor de Politieke Landkaart zijn de verkiezingsuitslagen van de acht grootste partijen gebruikt.
Deze uitslagen zijn per gemeente ingelezen en vertaald naar een ‘score’ per partij. Wanneer een partij in een gemeente precies het landelijk gemiddelde aantal stemmen (relatief) heeft behaald, krijgt deze partij in de gemeente de score 100. Een lager percentage leidt tot een lagere score, een hoger percentage tot een hogere score.
Op deze manier ontstaat een lijst van alle gemeenten, en de score per partij.
Links, Rechts, Conservatief en Progressief
Vervolgens is aan iedere partij een plaats toegewezen op het spectrum ‘Links – Rechts’ en op het spectrum ‘Conservatief – Progressief’. Dit is een gangbare wijze om een politiek spectrum weer te geven. Hierbij zijn we uitgegaan van de waarden zoals deze zijn toegekend door de Kieskompas 2006, aangepast naar de actualiteit.
Zoals in deze matrix te zien is, kan aan iedere partij een waarde op de ‘Link – Rechts-as’ en op de ‘Conservatief – Progressief-as’ toegekend worden. Door nu voor iedere gemeente de eerder genoemde scores per partij te vermenigvuldigen met deze waarden, is ook per gemeente een waarde op deze beide assen te bepalen.
Politieke ‘landen’
Op deze manier kunnen de gemeenten op de ‘Politieke Landkaart’ gezet worden; er ontstaat een ‘puntenwolk’ in het assenstelsel. In deze puntenwolk zijn direct enkele duidelijke clusters te zien: De drie ‘eilanden’ aan de boven- en rechterzijde onderscheiden zich visueel in de ontstane puntenwolk. De gemeenten in de twee ‘landen’ aan de linker- en onderzijde hebben overeenkomstige geografische en demografische kenmerken. Het middendeel dat over blijft is opgedeeld in een progressief, midden en conservatief ‘land’. De ellipsvorm in onderstaande afbeelding geeft dit weer.
Politieke Landkaart
Ten slotte krijgt de Politieke Landkaart zijn uiteindelijke vorm door de achte ‘landen’ weer te geven als ware het daadwerkelijk landen op een topografische kaart. Hiervoor is gebruik gemaakt van bekende en herkenbare technieken uit de cartografie.
Downloaden
De Politieke Landkaart is te downloaden als PDF-bestand:
Sjoerd Schreuder
12 November 2009 at 22:56Sinds wanneer is de SP progressief? Ik hoor ze alleen maar “nee” en “geen veranderingen” roepen.
Bart de Winter
17 May 2010 at 22:42Groenlinks zou linkser zijn dan de SP? Volgens mij is de socialistische partij veel conservatiever en linkser en profileert GL zich meer als sociaal-liberaal (onder Halsema veel dichter naar de D’66 toegetrokken).
Ronald Smallenburg
5 June 2010 at 10:14De ex-maoïstische SP valt eerder onder conservatief – behoudend dan onder progressief – hervormend. Want, inderdaad Sjoerd, meer dan ‘nee’ roepend tegen essentiële hervormingen doen ze niet. Conservatief dus.
Henk
7 March 2011 at 14:37Dit schema klopt totaal niet…