Politieke Landkaart 2009

Groningen en Nijmegen aan zee, Urk weer een eiland

De kaart van Nederland, maar dan anders. In onderstaande afbeelding presenteert Weetmeer.nl de Politieke Landkaart 2009, een weergave van de politieke oriëntatie van alle Nederlandse gemeenten. Op basis van de uitslagen van de afgelopen Europese Parlementsverkiezingen zijn alle gemeenten geplaatst op een fictieve landkaart met vier politieke windstreken: Links, Rechts, Progressief en Conservatief. Op deze manier is het politieke landschap van Nederland op een verrassende wijze gevisualiseerd.

Politieke Landkaart 2009

Aan de hand van de verkiezingsuitslagen van de Europese Parlementsverkiezingen van 2009, heeft iedere Nederlandse gemeente een plaats op de landkaart gekregen. Van links-progressieve gemeenten linksboven tot rechts-conservatieve gemeenten rechtsonder. De clusters die zo ontstaan, zijn getekend als ware het acht landen op de politieke landkaart, verdeeld over zes eilanden.

Opvallende ‘landen’
Zo liggen Groningen en Nijmegen, als zeer links en progressief vlak bij elkaar aan zee en delen Urk en Bunschoten helemaal aan de andere kant, als rechts en zeer conservatieve gemeenten een klein, afgelegen eiland. Ook de ‘welgestelde’ gemeenten (o.a. uit het Gooi) aan de ‘Noordkust’, de Noordelijke provincies en de ‘Bible belt’  aan de ‘Zuidkust’ zijn duidelijk herkenbaar.
Op andere plekken liggen ‘vergelijkbare’ steden of gemeenten bij elkaar. Linksboven opvallend de studentensteden van Nederland, met een stukje verder naar het midden een aantal middelgrote steden.

Downloaden
Nederland in KleurDe Politieke Landkaart 2009 bestaat naast de hierboven getoonde landkaart uit een compleet plaatsnamenregister, een overzicht van de verschuiving van de politieke oriëntatie van 2009 t.o.v. 2004 en een “Nederland in Kleur”-landkaart, waar voor iedere gemeente van Nederland de sterkste politieke oriëntatie is weergegeven. De Politieke Landkaart is te downloaden als PDF-bestand:

Inzoomen
Verder inzoomen op een gedetailleerdere versie van de Politieke Landkaart kan hier:

Toelichting
Voor meer informatie over de samenstelling van de Politieke Landkaart, zie: