Leefklimaat Nederlandse gemeenten

Sep 02, 2009
Op Weetmeer.nl is het leefklimaat van de 443 Nederlandse gemeenten vergeleken.
Meer dan 50 factoren, gebaseerd op data van diverse bronnen, zijn verdeeld over de categorieën Wonen, Werken en Vrije Tijd en vervolgens in subcategorieën als Bereikbaar, Veiligheid, Lonen, Cultuur, etc.
In iedere categorie scoort de ‘gemiddelde gemeente’ 100 punten, de ‘beste gemeente’ scoort ruim boven de honderd.
De resultaten van dit onderzoek zijn (nog) niet gepubliceerd. Onderstaande afbeelding geeft een voorbeeld van de ‘scorekaart’ van een gemeente, in dit geval Utrecht.
barbar
5 November 2009 at 12:28Waar vind ik de kaarten van de andere gemeenten dan?
Hans
5 November 2009 at 15:34Interessante kaart!
Ik ben benieuwd naar de 50 gebruikte indicatoren voor Leefkwaliteit… Ik heb sterk de indruk dat het om een nogal subjectieve set aan indicatoren gaat. Hoe is het mogelijk dat de 3 grote steden zo hoog eindigen ondanks de relatief hoge criminaliteit, moorden, werkloosheid, etc?
Volgens mij zou het realistischer zijn om de subjectieve waardering van het leefkwaliteit door inwoners te gebruiken als mate van Leefkwaliteit. Dan kom je op een heel andere uitkomst… Zo werd de stad Groningen in een recent Europees onderzoek door haar inwoners als stad met de beste leefkwaliteit gewaardeerd http://gemeente.groningen.nl/assets/pdf/survey062007-en.pdf .
Nogmaals, mooie kaart, maar ik ben erg benieuwd naar de 50 gebruikte indicatoren.
Jasper
5 November 2009 at 16:35@barbar: De kaarten van de andere gemeenten zijn (nog) niet gepubliceerd, zie ook de opmerking hieronder. Weetmeer.nl beraad zich nog op de beste wijze om deze beschikbaar te stellen aan geïnteresseerde partijen.
@Hans: De 50 gebruikte indicatoren zijn niet subjectief, maar de weging van deze factoren naar één cijfer voor Leefklimaat is per definitie altijd wél subjectief. Dat is dan ook de reden dat de gegevens voor alle gemeenten niet uitgebreid zijn gepubliceerd: deze zijn pas écht nuttig als ieder voor zich zelf de weging van de factoren kan bepalen.
De gebruikte factoren en hun gewicht zijn overigens op hoofdlijnen in bovenstaand voorbeeld van Utrecht te zien. De breedte van de indicator (m.u.v. de cirkels) geeft het gewicht in het eindcijfer aan.