Welgestelde gemeenten stemmen idealistischer voor Europa

Op dinsdag 1 september gepubliceerd op Sargasso.nl

In hoeverre bepaalt je banksaldo je politieke voorkeur? En hoe verandert dit in een ontzuilde, polariserende samenleving?
Voor alle Nederlandse gemeente heeft Weetmeer.nl het besteedbaar inkomen vergeleken met de resultaten van de Europese Verkiezingen van 2009. Onderstaande figuur toont dat voor vrijwel alle partijen er geen of nauwelijks correlatie bestaat tussen belastbaar inkomen in een gemeente de de lokale verkiezingsuitslag. Alleen voor D66 en VVV geldt: hoe hoger het belastbaar inkomen, hoe hoger de verkiezingsuitslag.

inkomen-politiek


Rijk kiest D66
Hoe ‘rijker’ een gemeente, des te hoger het percentage D66-stemmers; Niet de zo voor de handliggende VVD, maar D66 gooit relatief de hoogste ogen in de rijkere gemeentes.
De figuur toont eveneens aan dat dit tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van 2006 (de grijze bolletjes) niet zo was: toen was er een overduidelijke, sterke correlatie tussen inkomen en VVD-stemmers. De vorige Europese verkiezingen, twee jaar eerder, toonden weer vergelijkbare resulaten als bovenstaande figuur. Met nam de welgestelde gemeenten lijken voor de Europese verkiezingen dus eerder te kiezen voor D66 dan VVD.

Laten we een stapje dieper kijken. Eerst naar de correlatie tussen besteedbaar inkomen en de VVD-verkiezingsuitslag. Onderstaande afbeelding toont een ‘komeet’ van gemeenten, met een staart van welgestelde gemeentes met hoge inkomens en veel VVD-stemmers. Opvallend is echter een vreemde uitschieter vanenkele gemeenten met benedengemiddelde inkomens. 5 gemeentes uit eenzelfde regio bovendien: Asten, Someren, Deurne, Helmond en Laarbeek. Wat is er aan de hand in Oost-Brabant? Een lokale VVD-coryfee? Hans van Baalen noch Mark Rutte komt uit deze regio.

inkomen-politiek

In de volgende diagram een zelfde afbeelding voor D66. De figuur ziet er vergelijkbaar uit, maar met uitschieters op andere vlakken. Verschillende universiteitssteden zijn positieve uitschieters en scoren flink hoger. De écht rijke gemeenten daarentegen blijven nog wat achter. De aanhang van D66 is er bovengemiddeld hoog, maar gezien de hoge inkomens liggen daar nog kansen voor Pechtold en de zijnen.

inkomen-politiek

Progressieve(re) partijen scoren in de Europese verkiezingen vaak beter. Aan de ‘rechterkant’ profiteert D66 daarvan, al dan niet ten koste van de VVD. Opvallend is dat met name in de welgestelde gemeenten deze ‘switch’ plaatsvindt.

N.B. De bronnen staan vermeld in de afbeeldingen en zijn steeds de meest recente: voor het inkomen per werkende inwoner zijn gegevens van het CBS uit 2007 gebruikt. De resultaten van de Europese Verkiezingen van 2009 zijn gepubliceerd door de Kiesraad. In de laatste twee grafieken geeft de grootte van een bolletje het aantal inwoners van een gemeente aan, en de kleur de leefklimaatscore (van rood naar groen) zoals deze door Weetmeer.nl is samengesteld op basis van tientallen factoren.

Reacties op dit artikel via Sargasso.nl